Sunday, January 2, 2011

Sebab2 kenapa aku xnak perempuan cantik??- Part 2

- continue from Part 1-

Aku pun terdiam seketika..aku gegas berlari, dan angkat segala beg yang bersepah jatuh tu. Aku pun tak tau, apa motif aku wat camtu. Kesian plak aku tengok. Member2 aku, tengok je...Tengah aku duk tolong si Intan kutip barang2 dia yang bersepah tu..

Tiba-tiba...

Intan :: Pencurii!! Pencuri!! Pencuri!!

Semua orang sekeliling memandangku, pak guard dengan pantasnya datang menerjah apa yang berlaku. Aku tercenggang sambil memegang beg2 Intan yang bertaburan. Fuhhhh!!!, dalam hati aku dah dub dap dub dap risau. Aku ni pencuri ker..atau ada pencuri yang dia nampak tadi!!..aku hanya mendiamkan diri..

Pap!! aku kene pegang..2 orang security pegang tangan aku, bertambah lagi blurr aku. Apa nie?? Aku just nak tolong jer..tapi kenapa aku plak yang kene tangkap??

Check punya check..handbag dia yang hilang..aku pun dah cuak gilerr!!

Security tanya aku " Mana beg dia?"

Aku :: "Aikkkk..Mana ada saya ambik bang, Saya cuma nampak dia jatuh, then ikhlas nak tolong dia. Mana ada saya ambik beg dia.."

Intan :: " Bang!! Handbag saya dah hilang, ni mesti dia yang ambik. Pasport saya, credit card saya, blacberry saya, semua ada dalam tu..Macam mana ni bang!!.. "

Aku :: " Sumpah I tak amik beg U lah. Xde motif I nak ambik beg U. I came down here to help U..Apasal plak U kata I yang curik beg U??"

Aku start blurr n bertambah panik...

Aku :: " Tadi, bukan main baik lagi U jalan2 dengan I. Apasal tetiba plak U kata I pencuri ?? Cuba cerita sket apa masaalah ni?? I tak paham la.."

Intan :: "Since when plak I jalan2 dengan U. Tolong sikit ea !! I takkan kelua dengan orang macam U taw.. Dasar muka pencuri!! "


Aduhhhhh!!! Aku dah bengang ngan minah ni. Dia buat cita la plak. Rasa nak lempang lelaju jer. Aku pun keluar la business card yang dia bagi tadi.

Aku :: "So, this is what?? Macam mana I ada card U kalo U yang bagi tadi??"

Intan :: " Mana you dapat business card I hah!!! Mesti U pergi selongkar beg I kan. Lagipun, buat apa I nak bagi kat orang cam U. Bangg!! see..I told U yang dia ambik handbag I".

Semua orang kat situ terkebil2 melihat aku. Tengok semacam jer, macam aku memang seorang pencuri. Aku dibawak ke office shopping complex tuh. Dah makin parah dah aku rasa. So, member2 aku pun ikut sama. Aku dah rasa cuak gegiler da. Apa salah aku, aku pun tak taw. Malu aku time tu memang dah tak taw nak letak mana. hurmmmmm...


Sampai kat office, orang tanya aku, mana aku letak handbag dia. Habis aku kena maki hamun oleh officer situ. Aku diam, dan hanya menjawab, aku tak ambik. Tapi, bukti business card ada kat aku. Aku yang bersalah..Aku tak mengaku..

Pap!!! tetiba muka aku ditampar..aku terdiam kejap..aku dah rasa panas da. asyik disoal benda yang sama, padahal aku tak bersalah pun. Office dah kecoh. Dia dah mengamuk. "Hey!!! Orang macam U ni, Tak layak jadi manusia tahu tak. Mana U sorok Beg I, I tak kira..Abanggg!!! Cepat call polis..Biar dia kene tahan..Tak guna punya laki..."

Itulah yang diperkata oleh Intan kepadaku. Rasa berdarah je telinga saat dia cakap mcm tu. Aku dah tenat..Tak larat nak melayan semua ni.Member2 aku blurr!! Tengok aku dari luar office.

Ingat2 balik, rasa nak menangis pun ada masa tuh..Aku dah nekad, kalo polis datang nak seatle masalah ni, aku nak report n story kat mak aku, yang aku tak bersalah..coz mak bapak aku je yang percayakan aku time ni..

Aku hanya mampu duduk di kerusi, sebelah menyebelah ku di apit dengan security guard situ. Kepala aku dah sakit kene lempang. Pening aku rasa, pipi aku rasa lebam2. Aku nampak orang datang. Smart2, pakai slack hitam, rambut panjang, ikat belakang. Rasanya macam manager kot..

Manager :: " Apa masalah U ni?? What is your name??"

Intan :: "I'm Intan, I punye handbag kene ragut oleh pencuri ni!!" sambil tangan dia menunjuk tepat kearah ku.

Manager :: " Betul ke U ada ambik? U just bagi balik his handbag..End story ".

Aku :: " Masaalahnya, saya tak ambik, macam mana saya nak bagi balik. Dia yang tuduh bukan-bukan ".

Manager :: " Intan, How sure are U, This guy took ur handbag? "

Intan :: " Masa I jatuh tadi, tiba2 dia ada kat depan I, mesti dia ambil..kalo tak, sapa lagi?? Sah2 muka dia, muka pencuri.. ".

Aku tetap tak mengaku, aku dah berserah da. Manager tu cam call somebody. For sure dia call polis. Aku dah cuak dah. Tuhan je tahu ape perasaan aku time tuh. Then, manager tu keluar dari office. Semua orang disekeliling office duk senyap dan memerhatikan aku seolah2 aku benar2 bersalah.

Selang 10 minit, manager tu datang balik ke office dengan seorang cleaner Indonesia. Dia tunjuk satu beg kat Intan.

"Is this your handbag?". Intan pun duk senyap dan mengaku tu handbag dia. Manager pun suruh Intan cek balik, barang2 dalam beg tu, takut ada benda yang hilang. So, Intan pun selongkar handbag dia, dan alhamdulillah semuanya ada.

Manager :: " Okeyh..nampaknya, takda yang hilang. So, Intan, U punya handbag, cleaner masa jaga toilet tadi, yang jumpa. U tertinggal kat sana tadi."

Muka Intan dah merah padam coz menahan malu. Manger suh dia minta maaf kat aku, sebab menuduh aku curi beg dia, padahal aku just ikhlaskan hati nak tolong dia tadi..

Apa yang aku patut lakukan???

Aku pun senyap, terus melulu keluar. Semua member aku, tertanya2 apa yang terjadi. Aku cakap la, yang beg minah tu tertinggal kat toilet. Cleaner yang jumpa. So, dah seatle da..aku nak balik..pening pale..tak de mood da arini..

Member :: " Haaahh, apasal bodo sangat...sal tak sound jer minah gila tu..tak guna nyer pompuan..bajet bagus!! "

Member sorang ag :: "Asal ko tak mintak duit jer kat dia??? Lantak lah, dia lawa ke biawak ker..Ko mintak saman malu la weyhh!! Kalo aku, memang tak bagi muka kat dia!!."

Aku pun terpikir..bagus jugak la idea tu..aku masuk balik kat pejabat tu..aku nak sound balik minah tu. Aku nak saman dia. Tak pernah dalam hidup aku dimalukan camtu hina.

Aku :: " Hoii pompuan..aku tak kira, aku nak saman ko. Aku nak ganti rugi. Ko ingat ko cantik sangat, ko ingat semua orang suka kat ko. Dasar kalo hati busuk, memang busuk jugak..Tadi ko tuduh aku mencuri, padahal aku tak buat..ko buat aku malu depan orang ramai. So, aku nak sue ko kat court nanti.."

Manager :: " Dah2 la tu, dia silap..dah2 la..tak yah kecoh2 lagi ea.. "

Aku :: " Ko pun sama, dengan2 ko n shopping complex ni aku sue skali. Aku ada saksi member2 aku. Ko tampar aku, ko kata aku mencuri, ko ugut aku. Ko ingat apa? Aku bodoh sangat? Aku taw apa aku nak buat. Aku dah suh member aku call polis. Aku nak buat repot kat semua..camana?? puas hati korang??"

Intan :: " Apa ko ingat ko bagus sangat?? nak report..report je la..aku tak takut".

Aku :: " Baik, kalo ko dah cakap camtu..So green light buat aku. Nanti boleh tengok muka ko kena tahan. Biar malu muka ko. Ko (manager) plak.. Mana boss ko?? Aku nak saman ni.."

Manager :: "Dah2 la tu, Intan, just call your father. Tell him that you have a problem here. Kalu dia report U yang susah nanti. sebab U tuduh dia secara melulu tadi."

Intan pun call bapak dia. aku dah makin berani dah, coz aku nak menegakkan kebenaran. heheheh... Tadi, ko dah buat aku cuak kan, skrang korang rasa macam mana aku rasa tadi.

Intan cakap dengan bapak nya melalui telefon sambil pandang2 aku. Dia letak telefon.

Intan :: " Nah, ambik ni, aku mintak maaf.. "

Intan bagi aku RM300. Dia ingat aku ni yayasan kebajikan ker, boleh bagi2 camtuh?? Aku apa lagi, aku amik duit tuh, dan campakkan kat muka dia...

Dia terkesima..

" Setakat RM300, ko ingat aku apa?? Budak kecik boleh la ko buat macam ni..Apa ko tak paham lagi ker?? Aku taknak duit..Aku nak tengok ko kene tahan jer..coz buat tuduhan palsu terhadap aku."

Intan dah bengang. Dia tepon bapak dia lagi. Kali ni, dia bagi aku cek RM1000, aku tak nak tapi member semua sound aku. "Weh, banyak tu wehhh!! Sapa tak nak bagi seribu Free free..!! Member2 aku semua suh ambik.. Manager tu pun suh ambik..

So, aku pun ikut cakap diorang..Aku mengalah then amik cek tu..Aku blah dari situ ngan member2 aku..

Tiba2..aku dengar dia sound aku balikk

Intan :: " Hmmm..setakat muka macam tu, dapat duit memang senyap la...dasar mata duitan..tak malu.."

Bila dia cakap camtu, pressure darah aku nek. Nak gak aku bagi bekas pelempang kat muka dia. Bagi dia sedar skit. Tak pernah lagi, aku tampar perempuan ni. Lagi2 la pompuan sial macam dia ni. Aku sanggup buat. Aku jalan menuju kat dia, cek yang aku pegang tadi, aku koyak depan dia. Then, nak lepas geram aku ngan dia, aku bagi penampar sekali kat dia. Belum sempat aku nak angkat tangan..terasa macam ada orang tahan tangan aku .....













































































































































































"Oiiiii..bangun..bangun..dah subuh da ni.."
hahahahhaa.. ;)

10 comments:

  1. hah?! sape yang tahan weh?! sial la.. ahaha masuk kan aku dalam cerita ni :D

    ReplyDelete
  2. ko la...ko je y hidup pepagi buta ni..wakakaka..dah masuk lam citer da... ;)

    ReplyDelete
  3. ahahaha :D aku mmg hidup pagi2 bute.. lepas ni tk leh on9 da.. aku balik tmpt study aku.. :(

    arrgghh malas tul nk balik dohh!

    ReplyDelete
  4. sama la wehhh!! tap nasib bek la aku duk umah sewa..ada streamix2..xpe2..t aku jaga skodeng2 KSB!! WAKAKKAKA

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. rien!!!!!!!!!!

    cisSs..tak gune!
    mati2 ingtkan citer btul...
    Ceh,,nak jadik hero la tuh..
    pangggg!!!!...

    keh keh keh

    ReplyDelete
  7. hang li po vs intan..mane lg cun...?
    :)

    ReplyDelete
  8. atty :: hahahaha...shhhhh!!! diam2 je...kekekek

    ReplyDelete